Σ.Δ.Ε. Αθήνας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη νέα Δημοτική πινακοθήκη στο Μεταξουργείο (8-3-2019)

Την Παρασκευή 8  Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του Αισθητικού Γραμματισμού πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο. Το κτίριο αυτό της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen. Λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού μέχρι το 1875 και  η παρουσία του εκεί προσέδωσε και το όνομα στην ευρύτερη περιοχή. To 2007 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασής του από το Δήμο Αθηναίων, προκειμένου το παλαιό εργοστάσιο να στεγάσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και από το 2010 λειτουργεί ως η νέα Δημοτική Πινακοθήκη.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε  την έκθεση «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο», που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, την Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Δήμου Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κερκύρας. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019.

Πρόκειται για μία μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση που παρουσιάζει 68 εξαιρετικά ιαπωνικά εικαστικά έργα του 19ου αι, καθώς επίσης και τις σπάνιες εικονογραφήσεις του ελληνικής καταγωγής Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn, 1850-1904), που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και είχε σημαντική επιρροή στη διάδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης.

Τα έργα που είδαμε εκπροσωπούν το καλλιτεχνικό ρεύμα της Ιαπωνίας του 19ου αιώνα, που εντυπωσίασε βαθιά τη Δύση κι άνοιξε τις πύλες συνομιλίας με τη δυτική τέχνη. Η επιρροή του εγγράφεται ευδιάκριτα σε έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Βαν Γκογκ, ο Μανέ, ο Κουρμπέ ή ο Τουλούζ Λωτρέκ.

Η έκθεση, εκτός από την σπουδαιότητά της για γνώστες και ειδικούς, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τη μοναδική επαφή με έναν κόσμο ασυνήθιστο και βαθιά γοητευτικό.





Τα σχόλια είναι κλειστά.